Skip to main content

Sistem pendidikan yang bermasalah sebab menyamaratakan semua orang

· 5 min read
Fakhrullah Padzil

Sistem Pendidikan Kita: Climb That Tree!

sistem pendidikan kita: samarata bukan adil

Sebuah gambar bernilai lebih seribu kata. Gambar di atas boleh difahami dengan pelbagai fahaman. Tetapi, kepada saya ia menyatakan tidak adil untuk kita menilai seseorang berdasarkan satu perkara sahaja.

Dalam kalangan monyet, gajah, ikan dan kucing, siapakah lebih pandai panjat pokok? Sah-sah monyet akan menang.

Setiap orang berbeza antara satu sama lain. Adakah sama seorang anak kepada petani dengan anak kepada pensyarah universiti? Adakah sama peluang anak orang kaya dengan peluang anak orang miskin?

Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree, it will live its whole life believing that is is stupid, - NOT Albert Einstein 1 2

Semua orang adalah genius. Tetapi kalau kita nilai seekor ikan melalui kemahiran memanjat pokok, selama-lamanya dia akan anggap dirinya bodoh - BUKAN Albert Einstein 1 2

Semua pelajar adalah unik

Di dalam sistem pendidikan kita juga, para guru khususnya perlu lebih memahami analogi di atas. Dengan demikian para guru, ibu bapa serta masyarakat akan lebih memahami bahawa bukan semua pelajar boleh diuji dengan cara yang sama.

Hakikatnya setiap pelajar adalah unik dan mempunyai kelebihan serta kekurangan masing-masing.

Kita lihat sendiri pada setiap subjek yang diajarkan di sekolah. Ada pelajar yang cemerlang dalam subjek bahasa sahaja, ada pelajar yang cemerlang dalam subjek seni sahaja, ada juga pelajar yang cemerlang dalam semua subjek.

Di sini pun kita sudah boleh membuat kesimpulan bahawa setiap pelajar adalah unik.

Ada juga pelajar yang cemerlang dalam semua subjek tetapi ada masalah dalam membuat keputusan. Mereka mungkin tinggi IQ tapi rendah EQ. Ada juga yang rendah IQ tetapi EQ sangat tinggi. Ada juga pelajar yang berada pada pertengahan. IQ dan EQ adalah sederhana.

Masalah sistem pendidikan Malaysia (malah dunia)

Sistem pendidikan kita sering dikritik kerana ketinggalan zaman dan tidak menyediakan pelajar untuk dunia sebenar. Salah satu perkara yang terbesar ialah pelajar tidak diajar bagaimana untuk berfikir sendiri dan bagaimana untuk mencari penyelesaian kepada masalah. Mereka hanya diberi fakta untuk dihafal dan kemudian diuji ke atasnya.

Satu cara untuk mengajar pelajar cara berfikir sendiri ialah menggalakkan mereka bertanya soalan dan meneroka kemungkinan yang berbeza. Ini boleh dilakukan dengan memberi mereka peluang untuk mencuba dan dengan menyediakan mereka mentor yang boleh membantu mereka belajar daripada kesilapan mereka.

Satu lagi isu dengan sistem pendidikan ialah ia sering terlalu tertumpu kepada ujian standard. Ujian ini tidak selalu menggambarkan perkara yang dipelajari oleh pelajar dan ia juga boleh membahayakan pendidikan mereka. Sebagai contoh, jika pelajar menghabiskan terlalu banyak masa untuk belajar untuk ujian, mereka mungkin tidak mempunyai masa yang mencukupi untuk mempelajari konsep baharu.

Apakah masalah sistem pendidikan kita?

Bukan rahsia lagi bahawa sistem pendidikan di Malaysia amat memerlukan pembaharuan. Sudah terlalu lama, sekolah kita telah gagal menyediakan anak-anak kita dengan sistem pendidikan yang mereka perlukan untuk berjaya.

Selalunya, pelajar ketinggalan kerana tidak dapat mengikut rentak kelas. Dan terlalu kerap, guru dipaksa untuk mengajar mengikut ujian daripada menumpukan pada membangunkan pemikiran kritis dan kemahiran menyelesaikan masalah pelajar mereka. Akibatnya, anak-anak kita tidak mendapat kualiti pendidikan yang sepatutnya.

Sudah tiba masanya untuk kita memberikan sesuatu yang lebih baik untuk anak-anak kita. Sistem pendidikan kita mestilah sistem yang menumpukan kepada pembangunan warganegara yang serba lengkap yang bersedia untuk berjaya dalam abad ke-21. Barulah anak-anak kita dapat mencapai potensi sebenar mereka.

Bagaimana meningkatkan sistem pendidikan di Malaysia

Terdapat banyak cara untuk mempertingkatkan sistem pendidikan kita, tetapi ia akan mengambil masa dan usaha daripada para guru, pelajar dan ibu bapa. Dalam pada itu, kita harus terus menyokong perubahan dan bekerjasama untuk mencipta masa depan yang lebih baik untuk anak-anak kita.

Beberapa penyelesaian yang telah boleh dilakukan termasuk:

  • meningkatkan pembiayaan untuk sekolah
  • mengurangkan saiz kelas
  • menyediakan lebih banyak sumber untuk guru
  • meningkatkan tumpuan kepada pemikiran kritis dan kemahiran menyelesaikan masalah
  • menyediakan pelajar untuk dunia sebenar
  • mengajar mereka cara berfikir sendiri.
  • Menumpukan kefahaman subjek asas seperti asas mengira, membaca dan menulis

Kesimpulan

Sistem pendidikan amat memerlukan pembaharuan. Anak-anak kita tidak menerima kualiti pendidikan yang sepatutnya.

Sudah tiba masanya untuk kita menuntut sistem pendidikan yang lebih baik untuk anak-anak kita. Kita mesti menuntut sistem pendidikan yang menumpukan kepada pembangunan warganegara yang serba lengkap yang bersedia untuk berjaya dalam abad ke-21. Barulah anak-anak kita dapat mencapai potensi penuh mereka.

Dengan dunia tanpa sempadan kini, saya yakin dan percaya anak-anak Malaysia mampu pergi lebih jauh sekiranya mereka mendapat pendidikan yang betul dan mampu menggilap bakat mereka.

Hal ini telah dibuktikan dengan beberapa kejayaan anak Malaysia di luar negara kebelakangan ini. Dengan sistem pendidikan yang betul pastinya lebih ramai anak muda yang boleh bersinar dan berjaya sehingga peringkat dunia.

Bolehkah KUBUS selesaikan masalah sistem pendidikan ini?

Saya sedar akan masalah ini. Tujuan utama saya cuba masuk industri pendidikan sebab saya nak orang seronok untuk belajar. Supaya mereka terasa dalam hati mereka nak tahu lebih lagi.

Walaupun masih jauh, antara perancangan saya ialah menggunakan algorithm (atau AI) yang boleh menyediakan koleksi kuiz yang sesuai dengan individu.

Contoh, orang yang pandai Fizik, akan sentiasa mendapat soalan-soalan kuiz yang mencabar dalam dalam bidang Fizik. Supaya dia tak tersekat dengan level yang rendah sedangkan dia mampu pergi jauh.

Dalam pada masa yang sama, dia akan terus diberi kuiz yang sesuai untuk mata pelajaran yang lain.

Sumber

https://marquetteeducator.wordpress.com/2012/07/12/climbthattree/


  1. Artikel yang semak kesahihan adakah betul-betul perkataan Albert Einstein - https://www.usatoday.com/story/news/factcheck/2021/04/27/fact-check-einstein-never-said-quote-fish-climbing-trees/7384370002/
  2. Artikel yang semak kesahihan adakah betul-betul perkataan Albert Einstein - https://www.history.com/news/here-are-6-things-albert-einstein-never-said